A-Z Tohum,daha yolun çok başında gibi görülse de aslında Türkiye sınırlarını çoktan aşmış bile… Yaklaşık 23 ülkede deneme üretimleri devam ederken, 3 ülkeye de ıslah edilen yerli tohumlardan ihracat yapılmış. Ama hedef daha da güzel. Uzun, “Biz yerel firmayız ama ben yurt dışında da mesela 23 ülkede benim tohumum var, 3 ülkeye de satış gerçekleştirdik. Satış gerçekleştirdiğimiz ülkeler Ürdün, Mısır ve Azerbaycan. Toplam 23 ülkeye; bunlar Afrika, Ortadoğu, Kafkasya, Balkan ve Orta Asya ülkeleri, deneme olarak tohumlarımızı verdik.


İşte 3 tanesi gerçekleşti, önümüzdeki yıllarda da bütün ülkelerde satış yapabileceğimizi, hatta bu 23 ülke ile de sınırlı kalmayacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’deki tohumfirmalarına dünyadan çok büyük rağbet var. Bundan 10-15 yıl önce bizde bu potansiyel yoktu, Avrupa ülkeleri üstündü. Türkiye firmalarının da başarılı olduğunu gördüler, Türkiye hem yakınlık açısından hem bölgesel adaptasyon açsından hem de çeşitler açısından komşu ülkelerine Afrika, Ortadoğu, Balkan ülkelerine çok daha ekolojilerine uygun çeşitleri ıslah edebiliyor.

Fiyat olarak da diğerleriyle rekabet edebiliyoruz. Bizim Growtech Avrasya fuarımız var, bu yıl 17’incisi gerçekleşti. Oraya yaklaşık 80 ülkeden katılım vardı, sadece bizim standımızı 40 ülke ziyaret etti, bunların da 30’u Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden… Buralar zaten büyük pazarlar. Dolayısıyla Türk firmalarının çok büyük şansı var” bilgisini verdi.